Ağız, diş ve çene cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, bireylerin yaş aralıkları fark etmeksizin ağız, diş ve çene bölgelerinde bulunan sert ve yumuşak dokularında meydana gelen yaralanma, oluşan hastalıklar veya doğuştan gelen bozuklukların düzeltilmesi için gerekli tetkik ve tanı işlemlerini gerçekleştirerek bireylere en uygun tedavi yöntemini uygulayan bir anabilim dalıdır.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çalışma alanları ise;

  • Diş çekimi (Normal veya cerrahi müdahale gereken çekimler),
  • Dental ve implant uygulamaları,
  • Travmatik diş ve doku yaralanmalarının tanı ve tedavisi,
  • Darbe sonrası çene kırıklarının tedavileri,
  • Çene eklemi hastalıklarının tedavileri,
  • Çenede bulunan kist veya tümörlerin tanı ve tedavileri,
  • Preprotetik cerrahi operasyonlar ve
  • Kemik ogmentasyonları olarak listelenebilmektedir.

Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklarla İlgilenmektedir?

Çene Cerrahisi, ağız içerisinde yer alan dişler ve çene kaynaklı hastalıkların yanı sıra ağız içerisinde yer alan ve yumuşak doku olarak adlandırılan dil, yanak, dudak ve tükürük bezleri üzerine de çalışmalar gerçekleştirmekte olup gerekli durumlarda tanı ve tedavi süreçlerine bu alanda devam edilmektedir.

Konuşmada zorluk, horlama, sesli nefes gibi ağzın sürekli anormal şekilde açık kaldığı pozisyonlarla da ilgilenen bu cerrahi bölümü, hastanın durumuna göre tanı, tetkik ve tedavi süreçlerini yürütmektedir.

Ayrıca kanser gibi farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri sonucunda dişlerde, çenede veya ağız içerisindeki yumuşak dokularda meydana gelen hasarları, oluşan yaraları ve kemik nekrozlarının da tedavileri ile ilgilenmektedir.

Çene Cerrahisinde Uygulanan Tedavilerde Cerrahi İşlemler Nasıl Yapılır Ve Bu Tedaviyi Kimler Uygular?

Çene Cerrahisi bölümünde gerekli tetkiklerden sonra tanısı koyulan hastanın tedavisi, kimi zaman standart muayene işlemleri ile yakından takip edilerek giderilebilirken kimi zamanda hastanın durumuna bağlı olarak cerrahi işlemlerde lokal ya da genel anestezi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu işlemlerde kimi zaman bilinçli sedasyon uygulaması da gerçekleştirilmekte olup bu sayede kişiler yapılan işlemleri yakından takip ederken işlem kaynaklı herhangi bir acı, ağrı veya heyecan durumunu hissetmemektedir.

Çene cerrahı, çene ve ağız kaynaklı bu hastalıkların tedavi süreçlerini uygulayan hekimlerdir ve çene, ağız ve dişlerin düzenli olarak çalışmasını sağlamak amacıyla gerekli tedavileri de uygulamaktadır.

Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra Çene cerrahı Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Çene Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimi alarak uzman sıfatını kazanan kişilerdir. Bu alanda yetkinlik kazanan hekimler, hastalarına profesyonel olarak tanı koyarken ayrıntılı bir tedavi planlamasını da gerçekleştirerek sürecin oldukça hızlı ilerlemesine olanak sağlamaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği hizmetimizi gördünüz mü?