Protez & Takma Diş

Protez Diş Nedir?

Sözcük anlamı olarak canlı vücudunda eksik olan bir organın veya bir parçanın yerini tutarak, bu parçanın fiziksel işlevini yerine getirilmesini sağlayan yapay organlara protez denir. Protez diş ise ağız içerisinde farklı nedenlerden kaynaklanan diş eksiklerinin yerine tam ölçülerine uygun olarak yeni dişlerin yapılması, ağız içinde yer alan yumuşak ve sert dokular tarafından bu dişlerin desteklenmesi ile fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görmesi sağlanan dişlerdir.

Protez Diş Neden Yapılır Ve Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Takma diş adıyla daha çok bilinen protez dişler, farklı tiplerde reçine veya porselen hammaddeleri ile yapılmakta olup bu ürünler sayesinde protezlerin oldukça uzun süreli güvenilir olarak kullanılmasına olanak sağlanmaktadır.

Protez diş, hastanın ağız ölçülerine göre belirli kalıplarda alınan numune örneklerine uygun olarak 3 boyutlu şekilde yukarıda belirtilen hammaddeler kullanılarak imal edilmektedir. Oldukça sağlam ve dayanıklı materyaller kullanılarak üretilen protezler, estetik açıdan kişilere büyük bir artı kazandırırken ayrıca kişilere daha iyi bir çiğneme fırsatı sağlamasından dolayı da günümüzde oldukça sık kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Takma diş çeşitleri, hastaların ağız ve çene yapılarını temel alarak ağız içerisinde eksik diş sayısına bağlı şekilde hazırlanmaktadır. Bu protezler kimi zaman haraketli kim zaman da ise sabit olarak üretilmektedir.

Sabit protezler kron ve köprü olarak adlandırılıp yapıştırmalı protezlerdir. Bunun yanısıra hareketli protezler total, parsiyel ve hassas tutuculu olarak adlandırılmaktadır.

Sabit protezler;

  • Kron: Çürük veya darbe kaynaklı diş kırıklarında ve diş aşınmalarında var olan dişlerin küçültülerek kaplanması işlemidir.
  • Köprü: Bir veya birden fazla olan diş eksikliklerinde, eksik diş olan bölgenin yanındaki komşu dişlerin küçültülüp, küçültülen dişlere gelen kaplamalardan destek alınarak boş dişin yerinin doldurulmasıdır.

Damak adı verilen yapı ile desteklenen hareketli protezler ise;

  • Total Protezler: İleriki yaşlarda olan ve ağız içerisinde hiç diş bulunmayan kişiler için yapılan protezlerdir.
  • Parsiyel Protez: Parsiyel sözcük anlamı itibariyle parça anlamına gelmekte olup parsiyel protez, kısmen dişsiz ağızlarda uygulanan bir tedavidir. Dişlerin üzerine gelen ve kanca adı verilen yapılarla birlikte kullanılan parsiyel protez, akrilik ve metallerin kompozisyonu ile oluşturulmaktadır.

Hasas Tutuculu Protezler: Hassas diş ve dil etine sahip olan kişiler için geliştirilmiş bu protez türünde ise parsiyel protezdekinin aksine metal bir tutucu olmadan metal destekli şekilde imal edilen protezlerdir. Kısmen dişsiz ağızlarda uygulanmaktadır.

İmplant hizmetimizi gördünüz mü?