Genel Anestezi ve Sedasyon Nedir?
Diş, çene ve ağız içerisinde oluşan hastalıklar, yaşanılan kazalar veya doğuştan gelen problemler nedeniyle hastalara zaman zaman cerrahi müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Cerrahi müdahalelerin de farklı zorluk dereceleri bulunmakta olup hastaların bu müdahaleler esnasında kimi zaman bilincinin açık olmasında bir sorun olmazken kimi zamanda hastaların işlemlerden önce genel anestezi ve sedasyon uygulamaları ile belirli bir seviyede uyutulmaları gerekebilmektedir.
- Genel anestezi; hastanın ameliyat veya cerrahi müdahaleden önce anestezi hekimi kontrolünde belirli oranlarda verilen ilaçlar yardımıyla tamamen uyutulması işlemidir. Tamamen uyutulan hasta, cerrahi işlem sürecinde hiçbir şey hissetmez ve işleme dair hiçbir şey hatırlayamaz.
- Sedasyon işleminde ise; hastada gerçekleştirilecek olan cerrahi işleme bağlı olarak bir anestezi hekimi ile birlikte hastayı belirli bir uyku düzeyine indirme işlemidir. Bu işlem ile tedavi esnasında ortaya çıkabilecek ağrı, heyecan, stres, korku, endişe ve mide bulantısı gibi etkilerin tamamı ortadan kaldırılırken hasta bilinci açık olsa dahi rahatsız edici ses, tat ve ağrıyı hiçbir şekilde hatırlayamamaktadır. Dolayısıyla bu işlem hastalarda oluşabilecek dental fobiyi ortadan kaldırırken hastaların sonraki tedavi süreçlerinin aksamamasına büyük bir fayda sağlamaktadır.
Genel Anestezi İle Sedasyon Arasındaki Farklar Nelerdir?
Genel anestezi işleminde hastalara solunum entübasyonu adı verilen ve bir ucu oksijen üfleyen makineye diğer ucu da akciğere bağlanan hortumlar aracılığıyla hastanın düzenli nefes alması sağlanmaktadır. Bu işlemde hastalara yüksek dozda ilaç verilmesinden dolayı hastalar daha geç uyanırlarken ayrıca ağrı duygusuna da tamamen ortadan kaldırmaktadır. Dolayısıyla işlem sırasında herhangi bir lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) yapılmasına da gerek kalmamaktadır.
Sedasyon işleminde ise hasta kendi kendine nefes almaya devam ederken işlemin tamamlanmasından sonra hasta çok kısa süre içerisinde kendine gelebilmektedir. Hastalar için oldukça konforlu ve rahat uygulanabilen bir yöntem olan bu işlemde, yapılan tedaviye dair hiçbir şey hatırlanmamaktadır. Direkt kan yoluna herhangi bir ilaç verilmeden sadece hava vasıtasıyla ilacın koklatılması ile birlikte uyutulan hastalarda, ağrı ve acı duygusu ortadan kalkmamaktadır. Dolayısıyla bu işlem esnasında hastaların tedavi edilen diş bölgelerine lokal anestezi uygulamaları gerekmektedir.
Sedasyon İşleminin Herhangi Bir Sakıncası Var Mıdır?
Günümüzde diş tedavi süreçlerinde oldukça sık kullanılır hale gelen sedasyon işlemi, son derece güvenilir bir işlem olup genel anesteziye kıyasla hastalar üzerinde oldukça az etki bırakmaktadır. Hastalarda kullanılan ilaçlara bağlı olarak alerjik bir reaksiyon gelişmesi durumu ile karşılaşılsa dahi sedasyon işleminin uzman bir ekip kontrolünde yönetilmesinden dolayı bu etkiler oldukça kısa bir süre içerisinde kolaylıkla ortadan kaldırılmaktadır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi hizmetimizi gördünüz mü?