Endodonti Nedir?
Endodonti kelime olarak Latinceden türetilirmiş bir terimdir. Kelime kökü olarak, “endo” kelimesi Türkçede iç anlamına gelirken, “donti” kelimesi ise diş anlamına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere bu terim, genel itibari ile dişin iç kısmını oluşturan damar ve hassas sinilerde meydana gelen rahatsızlıklara tanı koyup tedavi edilmesiyle ilgili anabilim dalını oluşturmaktadır. Diş hekimliğine ait olan bu bilim dalı ile uğraşan hekimlere ise endodontist denilmektedir.
Bu terim genel itibariyle kanal tedavisinde yapılan işlemleri belirtmek için kullanılan genel adlandırmadır. Kanal tedavisi işlemi diş pulpasında (halk arasında “sinir” olarak tanımlanır) yaşanan hastalığın giderilmesi için yapılan genel tedavi biçimidir.
Endodonti Hangi Aşamada Gereklidir?
Dişlerdeki hassasiyetin ana sebebi sinir damarlarından oluşmalarıdır. Bu sebeple diş ağrılarının temel sebebini, sinirlerdeki rahatsızlıklar oluşturur. Bu bağlamda;
- Dişteki derin çürümeler,
- Dişin sert darbe sonucu aldığı hasar,
- Dişlerde oluşan çatlak,
- Dişlerde ki derin bölünmeler gibi rahatsızlıklar sonucu oluşan iltihap şişliklerinde endodonti tedavisi gerekmektedir.
Burada belirtilen durumdaki dişe gerekli müdahale edilmezse, dişte apse oluşumu meydana gelir. Ayrıca dişin iltihaplanmasındaki esas sıkıntı bilinmeden müdahale edilmesidir. Bu müdahele dişte daha kötü hasarların meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu doğrultuda bizler, doğru tedavi için gerekli olan teşhisin öneminin bilincinde olarak hizmet vermekteyiz.
Endodonti Nasıl Yapılır?
Endodontik tedavi ya da diğer bir değişle kanal tedavisi belli aşamalardan oluşmaktadır. Bizler, ağrı ve şişme şikâyeti ile gelen hastanın dişi üzerinde gerekli teşhisleri yapıyoruz. Daha sonra uzman ekip ve kaliteli ekipmanımız ile hastaya özel tedavi sürecini başlatıyoruz. Bu süreç;
- Dişlerde hasar görmüş olan sinir damarının o bölgeden çıkartılması,
- Dişte oluşan boşluğun titizlikle dezenfekte edilmesi,
- Dişlerde ki mevcut olan kanal yolunun genişlettirilmesi,
- Kanal boşluğun meydana gelen hasara göre doldurulması,
- Kanal yolunun dolgu yapılmasından sonra tamamen kapatılması şeklinde ilerlemektedir.
Bu şekilde izlenilmiş yol ile diş ile çevre doku arasındaki genel bağ kesilmiş olduğundan tekrardan yaşanılacak herhangi bir enfeksiyon riski de en aza indirilmiş olmaktadır. Ayrıca diş her ne kadar ölü konuma gelmiş olsa da hala çiğneme için gerekli olan işlevliğini korumuz olacaktır.
Sindirim sisteminin başlangıcı olan dişler, insan sağlını genel anlamda etkilediği için tedavi sürecinin büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. Bizler, kurulduğumuz günden bugüne kadar diş alanındaki her müdahalede göstermiş olduğumuz hassasiyet ve özveriyi, dişin ne denli hassas bir yapıda olduğu bilinciyle hizmet yapmaktayız.
Periodontoloji hizmetimizi gördünüz mü?