Dental Radyoloji

Dental Radyoloji Nedir?

Dental radyoloji, ağız ve diş rahatsızlıklarında oluşan rahatsızlığın tespiti, tedavi süreci ve yönteminin belirlenmesi için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Radyografi görüntüleme yöntemi ile muayene esnasında gözle görülemeyen çürük, iltihap, kemikte oluşan rahatsızlıklar veya diş köklerinde oluşan problemleri kolay bir şekilde tespitinde yardımcı olmaktadır.

Dental radyoloji yöntemi ile hastalıkları ilerlemeden tespit edebilir ve kısa vadede çözümler yakalayabiliriz. Radyografi görüntüleme yöntemi çok kısa ve rahat bir işlemdir. Kliniğimizde hastalarımızın rahatsız olabileceği herhangi bir durum gelişmeden yapılmaktadır.

Dental Radyolojinin Zararı Var Mıdır?

Kullandığımız yöntem bir radyografi görüntüleme yöntemi olduğu için kullanılan cihazlardan hastaya geçen bir X ışını mutlaka olmaktadır. Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da teknoloji çok fazla gelişmiştir ve görüntüleme esnasında hastanın aldığı X ışını televizyon izlerken veya telefon kullanırken aldığı X ışınıyla neredeyse aynı derecededir.  Yetişkinler de olduğu gibi çocuklarda Dental radyoloji kullanılmaktadır. Zararı yetişkinlerde olduğu gibi minimal düzeydedir. Çocuklar için herhangi bir zararı yoktur. Dental radyoloji;

  • Eklem rahatsızlıklarının tespiti,
  • Diş ve kemiklerde oluşan kistlerin tespiti,
  • Gözle görünmeyen ve köklerde oluşan çürüklerin tespiti,
  • Diş ve çenede oluşan kırık ve çıkığın tespiti,
  • Tükürük bezi hastalıkların tespiti,
  • Cerrahi müdahale için dişin durumunun görünmesi
  • Kanal tedavi öncesi ve sonrası hasta takibinin yapılabilmesi gibi birçok alanda kullanım ve işlev görmektedir.

Doktorumuzun muayenesi sonucu hastanın durumuna göre istediği röntgen tipleri vardır. Bu röntgen tipleri;

  • Ağız içerisindeki tüm dişlerin ve kemiklerin yapısını ve durumunu gösteren panoramik radyografi,
  • Hastanın şikâyetçi olduğu veya doktorun daha yakından görmek istediği iki veya üç dişi beraber gösteren periapikal radyografi,
  • Çürükleri tespit etmekte kullanılan ağzın sağ ya da sol segmentini gösteren ısırma (bitewing) radyografisi,

İmplant planlaması gibi cerrahi işlemlerden önce alınabilen üç boyutlu görüntüleme yöntemleri (Dental Volumetrik Radyografi-DVT) şeklindedir.

Ne Kadar Sıklıkla Radyografi Çekilebilir?

Radyografi çekimleri, doktorun hastasını muayene etmesi sonucunda belirlenen rahatsızlığa ve sürece bağlı olarak çekilme sıklığı değişmektedir. Hastanın tıbbi geçmişi de dikkate alınarak ona göre süre belirlenmektedir. Bazı hastalar için doktorlarımız 2 yıllık peridotları yeterli görmektedir.

Kliniğimizde son teknoloji radyografi aletleri kullanılmaktadır. Çocuk ve yetişkin hastalarımız herhangi bir rahatsızlık hissetmeden pratik bir şekilde görüntüleme yapmaktayız. Ağız sağlığında hastalıkların tespiti ve tedavisinde görüntüleme yöntemleri önemli yer tutmaktadır.

Ortodonti hizmetimizi gördünüz mü?