ortodonti

Ortodonti

Ortodonti diş hekimlerinin bir tür uzmanlık alanıdır. Normal diş yapısının olması gerektiğinden daha farklı, çapraşık vaziyette olduğu bozukluklar ortodonti ile düzeltilmeye çalışılır. Tedavide kişinin ağız, diş ve kafa yapısı incelenerek dişlerdeki çapraşıklığın en iyi şekilde giderilmesi için çözüm geliştirilmeye çalışılır.

Ortodonti problemleri pek çok nedenden kaynaklanabilir. Kişinin alt çenesinin ileride bulunması, alt çenesinin geride bulunması, çene yapısındaki uyumsuzluklar ya da iskelet yapısındaki bozukluklar ortodontik sorunlara yol açabilir. Mesela bebekken kullanılan biberonların, emziklerin olması gerekenden uzun kullanılması ortodontik tedavi gerektirebilir. Yine çocukken parmakları ya da sadece bir parmağı emmek ortodontik probleme sebep olabilir. Süt dişlerinin erken veya geç kaybı da benzer problemlerin nedeni olabilir. Fakat doğru tedavi ile bütün bu problemlerin üstesinden gelinebilir.

Diş Teli Tedavisinin Geçmişi ve Uygulanışı

Diş teli günümüzde ortodonti tedavisi dendiğinde ilk akla gelendir ve oldukça yeni bir uygulama gibi düşünülebilir. Fakat ortodontik aygıtların geçmişi 1700’lü yıllara kadar uzanmakta, dişlerin hareket edebildiği düşüncesi sonucunda farklı tedaviler geliştirilmiş bulunmaktadır. Günümüzde ise teknolojinin en son imkanlarıyla daha güvenilir, daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Ortodonti tedavilerinde günümüzde çeşitli araçlar kullanılmaktadır ve bunların başlıcaları şunlardır:

  • Hareketli ortodontik araçlar,
  • Şeffaf plaklar,
  • Vidalı araçlar,
  • Sabit ortodontik parçalar.

Diş teli veya diğer yöntemlerle yapılan ortodontik tedaviler bazı aşamalarda gerçekleştirilir. İlk olarak ortodontist gerekli muayeneyi yapar ve dişlerinizdeki problemleri tam olarak keşfeder. Sorunun ne derece olduğu hakkında bilgi verir. Daha sonra detaylı ağız kontrolü gerçekleştirilir. Hasta için en ideal tedavi yönteminin ne olabileceği konuşulur. Ardından hazırlık aşamasına geçilir.

Ortodonti tedavisinin hazırlık aşamasında hijyene azami dikkat edilir. Çürük diş kontrolü yapılır ve varsa tedavi edilir. Ardından da planlamaya geçilir. Planlamada ölçümler ve analizler yapılır. Tedavide birden çok alternatif olduğu için hastaya seçenekler sunulur. Hastanın çene yapısına, diş ve ağız yapısına göre en uygun tedavi yöntemi tespit edilir. Daha sonra uygulamaya geçilir ve belirlenen tedavi yöntemine göre dişlere braketlerin yapıştırılması, ark tellerinin geçirilmesi, lastiklerin takılması, diş telinin ya da şeffaf plakların takılması ile sonuçlandırılır.

Dent33: Mersin Ortodontist

Mersin ortodontist alanında profesyonel olarak başarılı operasyonlara imza atıyor, kişiye özel tedavi detayları ile en iyi sonuçlara ulaşmayı başarıyoruz.

Mersin ortodontist hizmeti veren kliniğimizde, her yaştan hastamızda 4 ila 12 ay içerisinde tedavilerimizi tamamlayarak sağlıklı ve estetik çözümlere imza atıyoruz.

Dental Radyoloji hizmetimizi gördünüz mü?